Už si vyrábíte domácí rostlinná mléka?

Domácí výroba čehokoliv k zero waste neodmyslitelně patří. Možná musíte obětovat trochu svého času a energie, ale ve výsledku vám pod rukami vznikne produkt, jehož složení máte pod kontrolou a při jehož výrobě se můžete vyvarovat zbytečných obalů. 

My jsme si zamilovali domácí rostlinná mléka, jejichž výroba je opravdu snadná a časově nenáročná. Máme tak vždy po ruce čerstvý ovesný, makový nebo mandlový nápoj, který použijeme třeba do ranní kaše. Když navíc do mléka přidáte trochu datlí, datlového sirupu nebo třeba kokosového cukru, můžete ho s chutí jen tak upíjet. 

A jak si tedy rostlinné mléko doma vyrobíte? Nepotřebujete nic speciálního - stačí vám možná trochu výkonnější mixér (ne tyčový) a plátěný sáček určený pro scezení mléka

Postup se nijak zásadně neliší, ať už se rozhodnete vyrobit mléko z jakékoliv obiloviny nebo ořechů. 

  • Předem si namočíte surovinu, ze které budete mléko dělat 

Ideální je namočit si surovinu přes noc, u ovesných vloček nebo máku stačí pár hodin. Pro sladší chuť výsledného mléka si můžete předem namočit i pár sušených datlí, které poté také rozmixujete.2

  • Namočenou surovinu slijte a důkladně propláchněte. 
  • Suroviny dejte do mixéru, přidejte vodu a pár minut mixujte

Poměr je většinou 100 g suroviny na 1 l vody, nebo 1 hrnek suroviny na 4 hrnky vody. Ve výsledku byste se měli dostat na přibližně stejný poměr. Nakonec ale sami zjistíte, jestli vám mléko chutná více vodové nebo naopak krémovější a poměr si můžete různě upravovat. 

  • Nakonec vzniklou tekutinu přefiltrujete přes plátěný sáček 

Nám se osvědčil plátěný sáček určený přímo na výrobu rostlinných mlék od české značky Casa Organica. Navíc má zaoblené rohy, takže veškeré suché zbytky z něj bez problému odstraníte. Sáček si zavěsíte nad nádobu a rozmixovanou tekutinu do něj vlijete. Poté už nemusíte nic dělat, tekutina sama skrz plátýnku proteče. Vám zbude jen suchá hmota uvnitř sáčku. Sáček obrátíte naruby, zbytky z něj snadno odstraníte a sáček stačí jen opláchnout.

  • Přidejte špetku soli

Trocha soli zvýrazní výslednou chuť mléka, tak se toho nebojte a zkuste to! 

  • Uložte mléko v uzavřené nádobě do lednice

Jelikož mléko v této podobě neobsahuje žádné konzervanty, vydrží vám v lednici 3-4 dny. Po několika hodinách uskladnění se v mléku oddělí pevnější částice a klesnou ke dnu. Ničemu to nevadí, je to přirozený proces. Stačí, když mléko před použitím protřepete. 

  • Využijte zbytky surovin 

Suché zbytky surovin, ať už to byly ovesné vločky nebo nějaké oříšky, samozřejmě nevyhazujte. To by byla škoda. Místo toho je použijte třeba na pečení, nebo je přidejte do pomazánky. 

 

A jaká různá rostlinná mléka si můžete takto doma vyrobit? A co v nich najdete za živiny? 

 

kONOPNÉ MLÉKO

Konopné mléko nejlépe vyrobíte z neloupaných konopných semínek, tak bude obsahovat nejvíce živin. Najdete v něm všech devět esenciálních aminokyselin, má výborný poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin, obsahuje spoustu minerálů (hořčík, železo, fosfor, draslík, vápník...) a vitaminů (A, B, E). Ve 100ml navíc najdete až 2g kvalitního proteinu. 

Cena 100ml mléka: 1,8 Kč

 

MAKOVÉ MLÉKO

Makové mléko je vhodným zdrojem především vápníků, jelikož ve 100ml najdete až 200mg tohoto minerálu. Navíc obsahuje až 3g bílkovin ve 100ml a další minerály a vitamíny. 

Cena 100ml mléka: 1,6 Kč 

 

MANDLOVÉ MLÉKO

Mandlové mléko patří mezi velmi oblíbená i pro svou jemnou oříškovou chuť. Obsahuje velké množství minerálů – vápník (80mg na 100ml), hořčík, fosfor, mangan, selen, a také vitamin E a D.

Cena 100ml mléka: 4,7 Kč

 

RÝŽOVÉ MLÉKO

Rýžové mléko má často velice specifickou chuť po rýži. Je to jedno z nejsladších mlék, není ho tedy nutné nijak doslazovat. Obsahuje až 10g sacharidů na 100ml, oproti tomu téměř žádné tuky.

Cena 100ml mléka: 1,2 Kč

 

SLUNEČNICOVÉ MLÉKO

Slunečnicové mléko obsahuje hořčík, selen, zinek, železo, vápník, fosfor, hořčík a Omega-6 polynenasycené mastné kyseliny (naneštěstí v něm chybí omega 3 mastné kyseliny). Jeho chuť je výrazná, zemitá. 

Cena 100ml mléka: 0,9 Kč

 

POZITIVA DOMÁCÍCH ROSTLINNÝCH MLÉK:

  • jednoduchá příprava, časově nenáročná
  • výběr vlastních surovin (možnost koupit bezobalově a v BIO kvalitě)
  • mléko obsahuje jen to, co opravdu chcete (žádné přidané cukry a konzervanty)
  • použití znovupoužitelné nádoby na mléko (místo kupování tetrapacků)
  • mléko máte vždy čerstvé
  • můžete si upravovat poměry suroviny dle vlastní chuti
  • řádově nižší cena v porovnání s kupovanými rostlinnými mléky
  • dobrý pocit :)